luni, 20 ianuarie 2014

Demisie - Marius Oprea


Subsemnatul Marius Oprea, ales prin vot ca membru al Grupului de Dialog Social, doresc să vă prezint demisia mea publică din calitatea de membru GDS. Cunoscînd că demisia este un act unilateral de voinţă şi nu ar trebui justificat, doresc totuşi să prezint sumar motivele care au determinat acest act:

1. În ultimii ani nu am mai regăsit în cadrul dezbaterilor noastre publice de la Grupul de Dialog Social un grup de regîndire a societăţii, un grup care să valorifice dialogul între toate forțele politice și între toate expresiile și toți reprezentanții societății civile. 

2. De obicei, invitaţii dezbaterilor din ultima vreme au fost personalităţi cu afinităţi politice declarate şi care, de fapt, reflectă o poziţionare politică a Grupului de Dialog Social. 

3. În opinia mea, din diferite motive, Grupul de Dialog Social a încercat (şi a reuşit, din nefericire pentru istoria sa) o aliniere politică, pe care nu o declară, dar care este vizibilă și în revista 22, editată de Grupul de Dialog Social. 

4. Nu voi accepta niciodată să fac parte dintr-o structură de campanie în favoarea unui om politic sau a altuia; dacă Grupul de Dialog Social dorește să susțină un om politic sau o formațiune politică, locul meu nu mai este in această organizație. 

5. Nu doresc să fiu parte a unui grup de monolog politic și să cauționez moral Grupul de Dialog Social, ca agent electoral nedeclarat. Nu doresc să fac parte dintr-un grup care se declară de „dialog social” și care nu reușește să exprime societatea în ansamblul său. 

6. Am crezut, atunci cînd am cunoscut oameni și idei în cadrul grupului nostru, de care acum mă despart, că vom putea schimba lumea și moravurile politice care o contaminează. Nu a existat niciodată un dialog concret și coerent cu instituții precum partide politice, Guvern, Parlament, Administrație prezidențială.  Credeam că am fi putut fi liantul care lipsea. Mai mult decît atît, ceea ce a lipsit a fost întotdeauna dialogul cu societatea, acela cu cetățenii obișnuiți. 

7. Acordarea Premiului GDS pe 2014 doamnei Germina Nagâţ, preferată domnului profesor Paul Cornea, m-a afectat profund. Demonstrează o defecţiune a criteriilor profesionale şi morale care au constituit valoarea acestui grup din care am făcut parte pînă azi, de care mă despart tot azi, cu greu. 

8. Vă propun, fără ca aceste rînduri de mai jos să fie considerate un sarcasm, ca locul meu în Grupul pentru Dialog Social să fie oferit  Domnului Preşedinte Traian Băsescu, la terminarea mandatului domniei sale.  Cu sinceritate, m-aş simţi mai mult decît onorat dacă aţi accepta şi dacă, la rîndul său, Domnul Preşedinte ar accepta să vină în Grupul de Dialog Social pe locul lăsat liber de mine.  

Fără resentimente, dar cu tristeţe, 

Marius Oprea

20 ianuarie 2014

(preluare din http://www.observatorcultural.ro)

Un comentariu:

  1. De ce l-au chemat astăzi la A3 pe Marius Oprea?... Să vedem că a albit cu totul? Că are, încă, privire de vultur?... Mi s-a părut o josnicie să aduci un evident duşman al... postcomunismului, doar pentru a-i pune în valoare pe propriii reporteri! RUŞINIIIICĂ!!!

    RăspundețiȘtergere