Se pune întrebarea: cum știe cel ce se crede posesorul harului de a crea lumi și direcții de viață dacă este „condeier” sau „povestaș” - în termenii aceluiași Mario Vargas Llosa?
Ce frumoasă, ce nebună!... |
Condeierul a aflat, cândva, accidental și contextual, o formulă care i-a adus iluzia..., succesul clipei și, de-atunci, o tot repetă sigur că receptorul îl (și-l va) recunoaște în toate textele sale și-i împărtășește necondiționat punctul de vedere. El nu-și face nicicum probleme, este sigur pe el și pe..., crede el, previzibilitatea lectorului: crede că a aflat orizontul de așteptare al cititorului și-i oferă, cu toptanul, mostre ale presupusului său talent creator. Povestașul pleacă auzul la tainele Cosmosului și-ncearcă să le capteze sensul, conștient că greșelile de interpretare a mesajelor acestuia e profundamente nociv, primejdios (fatal, așadar!) pentru Lume. De aici, înfrigurarea căutării sale neobosite și responsabile. El caută întruna, condeierul crede că a găsit DEFINITIV!
Condeierul e mulțumit că există și-mparte celorlalți „lumina” pe care el o răspândește, povestașul, la polul celălalt, e mereu nemulțumit de ceea ce a descoperit și nuanțează, adâncește, stilizează, sau, dimpotrivă, simplifică. Primul crede necondiționat în succesul și infaibilitatea muncii sale, al doilea e nesigur, precaut și circumspect. Normal, primul ajunge, mulțumit, la artefacturi, la kitsch, al doilea, neliniștit, descoperă noul perpetuu. Condeierul creează serii, povestașul - unicate.
La pas prin lumea noastră cea de toate zilele... |
Să zicem c-ajunge, deocamdată! Așadar, s-auzim numai de bine!
* Evident, încerc să mi te-apropii, internautule, virtualule, docil-ascultătorule!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu